Fant mitt intervju i Det Nye fra høsten 2008

Jeg stilte opp anonymt i Det Nye høsten 2008 om min situasjon da. Så klippet og limte inn det som er om meg her.

«Du har hiv! Du har hiv! Du har hiv!»

Det skulle være hennes livs lykkeligste dag, men stemmen i hodet ødelegger alt.

«Marie» (29) går opp altergangen med et påklistret smil. Tre dager før bryllupet fikk hun vite at hun hadde vært hiv-positiv i sju år. Ingen av gjestene vet at hun er smittet. Bryllupsdagen blir en tårevåt affære og natten blir alt annet enn romantisk.

Det var slitsomt å fake at jeg var lykkelig når alt inne i meg raste sammen. Om kvelden var jeg så utslitt at jeg tenkte «nå bryter jeg sammen om jeg ikke kommer meg hjem innen ti minutter», forteller Marie i dag, to år etter bryllupet.

Vel hjemme stupte hun ned i sofaen, oppløst i tårer. Der lå hun og skalv i flere timer mens hennes nybakte ektemann holdt rundt henne. «Dette skal vi klare», sa han.

Gråtende sykepleier

Livet ble snudd opp ned en helt vanlig onsdag ettermiddag høsten 2006. Marie og forloveden hadde akkurat kommet hjem fra jobb da hun åpnet brevet fra Olafiaklinikken. «En av dine tidligere sexpartnere har fått diagnosen hiv» sto det. Det første jeg tenkte var «vil han fortsatt gifte seg med meg?». Jeg ble selvfølgelig redd, men regnet med at jeg ikke var smittet.

Dagen etter dro begge til Olafiaklinikken for å ta en hurtigtest. Da sykepleieren kom inn med blanke øyne forsto Marie at testen var positiv. Med færre enn ti sexpartnere skjønte hun også hvem smittebæreren var  en småkjæreste hun hadde seks år tidligere.

 Jeg begynte å gråte og ble livredd for at jeg hadde smittet forloveden min. Vi hadde hatt ubeskyttet sex i noen år, sier Marie.

Han slapp med skrekken. Legene forklarte at hiv er en seksuelt overførbar sykdom som smitter gjennom blod og sæd, og derfor overføres lettere fra gutt til jente, enn omvendt. Forloveden insisterte på at de fortsatt skulle gifte seg tre dager etter, men planene om barn ble satt på vent. Et halvt år etter ble de skilt.

 Mens jeg ble innesluttet og asosial, prøvde han å fortrenge sykdommen ved å jobbe masse og ikke snakke om det. Vi skled fra hverandre, sier Marie.

Vanskelig dating

Marie er fortsatt delvis sykemeldt og går til psykolog en gang i uka.

For meg var hiv likestilt med aids og død, og jeg slet en stund med dødsangst. Nå kommer angsten når jeg skjønner at jeg må fortelle det ? til gutter jeg dater, for eksempel. Tanken «vil du fortsatt holde rundt meg om du vet at jeg har hiv?» plager meg.

Til nå har Marie sagt det til to gutter.

Den første fikk vite det før de hadde sex. De var sammen i to måneder før forholdet tok slutt. Den andre fikk vite det først etter at de hadde hatt sex. Han ble ikke sint, men datingen tok raskt slutt.

Begge guttene hevdet at sykdommen ikke var grunnen til at det ble slutt, men Marie tror dem ikke helt.

Jeg skjønner at de får sjokk, og at de ikke vil involvere seg. Neste gang skal jeg i alle fall gjøre det på den riktige måten og fortelle det før vi har sex. Jeg håper jeg møter en gutt som blir glad i meg og som ikke tror jeg er en smittefarlig atombombe.

Marie har hatt onenight stands hvor hun ikke har sagt noe.

Men jeg har kun hatt sex med kondom etter at jeg fikk diagnosen. Så lenge jeg passer på at vi bruker kondom, så er det ingen vits i å ta det opp. Guttene har da ansvar for seg selv også!

 

Foreldrene fikk vite det etter et par uker og tok det overraskende bra. Besteforeldrene fikk dobbelt sjokk da Marie samtidig fortalte om skilsmissen.

 Den eldre generasjon mangler kunnskap og tror at hiv rammer kun prostituerte, narkomane og homofile, mener hun.

Hun frykter at folk som vet at hun har hiv skal bli redd henne, og foreløpig har hun bare sagt det til fire venninner. På jobben vet de ingenting.

På vorspiel deler jeg alltid ut kondomer til venninnene mine. Når de forteller at de droppet det får jeg lyst til å slå dem hardt. jeg hadde ikke sex før jeg var 20, og da kun med gutter jeg var forelsket i  maks ti stykker.

Men Marie er ikke sint på ham som smittet henne.

 Jeg var jo glad i ham. Vi datet i et år og brukte kondom en god stund. Vi burde selvfølgelig ha testet oss før vi sluttet med beskyttelse, men han smittet meg ikke med vilje. Det må være verre for ham, som vet at han har smittet meg, mener hun.

Marie fortalte smittebæreren at hun var blitt syk på MSN. Etterpå møttes de.

 Han var den første jeg snakket med som også hadde hiv. Vi har i grunnen bare støttet hverandre hele veien.

Legen ropte det ut

Smittebæreren er en helt vanlig norsk gutt. Leger som beroliger pasienter med at de ikke trenger å hiv-teste seg hvis ikke de har vært i Afrika eller i Thailand, virker bare provoserende.

 En venninne av meg fikk samme beskjed da hun ba fastlegen sin om en hivtest. Da hun fortalte om meg og insisterte på å bli testet, ropte legen over venteværelset til sykepleieren at «vi har en pasient her som skal ta en hivtest». Alle hørte det ? slikt går ikke an!

Marie håper historien hennes kan få alle til å skjønne at også heterofile jenter med helt vanlig livsførsel kan få hiv.

 Beskytt dere og stol ikke på noen. Du vil ikke ha hiv inn i kroppen din!

Tre uker etter intervjuet møter Det Nye Marie igjen for å ta bilder. Hun virker roligere og mer avslappet.

 Du, jeg må si deg noe, smiler hun lurt.

 Jeg har møtt en gutt som vil ha meg! En som tør å satse på meg og som ikke ser sykdommen som et hinder i forhold til barn og fremtidsdrømmer. En som skjønner at jeg ikke er en farlig atombombe! Vi ble kjærester med én gang. Det hadde jeg aldri trodd at jeg skulle oppleve, spesielt ikke etter at jeg fikk hiv.

Legger link til artikkelen der flere jenter forteller sine historier her: http://www.klikk.no/helse/dinkropp/samliv/article445399.ece

Én kommentar

norskgoy

18.07.2011 kl.20:22

Du verden, husker faktisk at jeg leste dette i et av bladene til madammen i den tiden. Så bra at det gikk seg til, med giftemål i år.

Skriv en ny kommentar

Camilla Tobekk

Camilla Tobekk

34, Oslo

Jeg fant i 2006 ut at jeg var smittet av hiv. Jeg har siden da lært meg å akseptere og leve med det. Det har til tider vært tunge tider, men jeg har kommet meg sterkere ut av det. Utfordringer står jeg fremdeles ovenfor, og deler her mine gleder og sorger.

Kategorier

Arkiv

hits