Har fått påvist blæremola

Har hatt en ganske tung tid etter jeg var inne til utskrapingen etter den missed abortionen jeg hadde i november. Det å endelig ha blitt gravid, og så gikk det galt har vært veldig tungt for meg. I tillegg har jeg fått påvist noe som heter partiell blæremola. Legen fra Ullevål ringte å forklarte meg at de hadde funnet svulst i det de skrapet ut, og jeg må derfor til gjevnlige kontroller i minst 6 mnd, og må for all del ikke bli gravid igjen før jeg får beskjed om at det er trygt igjen. Jeg ble ganske redd, jeg har aldri hørt om dette før jeg. Det å ikke vite så mye om det og det å lure på om det er farlig og hva som skal skje fremover nå er veldig psykisk belastende for meg. Jeg har jo vært gjennom en del før med tanke på depresjonen og angsten min etter jeg fikk hiv-diagnosen og føler jeg faller litt tilbake dit. Det i seg selv er ganske skummelt, har jobbet ganske mye for å komme meg på bena igjen. Det å finne informasjon om blæremolaen har heller ikke vært lett, det skjer tydligvis ikke så ofte, og de som får det snakker kanskje ikke så mye om det.. Men jeg har søkt på nettet å funnet litt informasjon om det, som jeg her har klippet ut fra Det store norske leksikon:

mola hydatidosa, tilstand der choriontottene i placenta er væskefylte og oppsvulmet. Opptrer i omtrent 1 av 2000 svangerskap. Det er to typer blæremola: komplett og partiell. Ved den komplette finnes ikke noe foster. Genetisk har de karyotypen 46,XX. Det helt spesielle er at alt det genetiske materialet stammer fra faren. Ved en partiell blæremola, som er den vanligste formen, er det et foster, men det dør på et meget tidlig stadium. Her er cellene triploide, det vil si at de har et sett kromosomer fra moren og to sett fra faren.

En blæremola ser omtrent ut som en rosa drueklase. Den vokser raskt, og fyller hele livmorhulen. Livmoren vokser fortere enn i en normal graviditet. Blæremolaen produserer mer svangerskapshormoner (humant choriongonadotropin, hCG) enn et normalt svangerskap. Det er derfor mer vanlig med kvalme og oppkast enn i normale svangerskap. Før eller senere, gjerne i 4. svangerskapsmåned, begynner det å blø, eller det kan tømme seg ut blærer med diameter opptil 1,5 cm. Diagnosen er lett å stille med ultralyd. Behandlingen er å suge ut blæremolaen med vakuumsug. Etter behandlingen kontrolleres hCG i blodet, for å se om molaen er tømt helt ut. Kontrollene fortsetter ett år etter at molaen er fjernet. I denne tiden bør kvinnen ikke bli gravid, fordi det da ikke er mulig å skille den normale hCG-produksjonen i graviditeten fra produksjonen fra en mola som eventuelt kommer tilbake. En mola som kommer tilbake til tross for kirurgisk behandling, blir behandlet med methotrexat, som er en cellegift. Denne behandlingen er meget effektiv, og helbredelsesprosenten kan regnes som 100.

I sjeldne tilfelle er en blæremola ondartet og kan spre seg til andre vev som en annen kreftsykdom. Det kalles choriocarcinom eller malign trofoblastsykdom.

Jeg er fortsatt ganske bekymret, og redd for hva som kan skje. Har hatt 2 kontroller hvor hcg synker, så det lover jo godt. Men klarer ikke slappe av før jeg vet helt sikkert at dette er over. Jeg har hatt statistikken mot meg før med tanke på hiven, så klarer ikke helt slappe av. Jeg tørr nesten ikke tenke på om jeg må ha cellegift. Men vet jo jeg ikke skal ta sorgene på forskudd, og det helst går bra. Så krysser fingrene og håper på det beste, er ikke annet å gjøre.

4 kommentarer

Mie

03.04.2013 kl.08:55

Hei! Syntes det er en veldig interessant og lærerik blogg du har! Er veldig dumt at du fikk påvist dette og med svangerskapet som ikke ble noe av :( . Kunne ønske du skrev nye innlegg litt oftere, jeg er stadig innom og kikker for å lese hvordan det går med deg!!!

Camilla Tobekk

03.04.2013 kl.09:24

Mie: Takk for kommentaren, jeg skal virkelig bli flnkere til å skrive oftere. Veldig hyggelig at du liker å følge med på bloggen min :)

Wenche

26.04.2013 kl.18:58

Hei;)

Har lest litt på bloggen din, fin lesning;) jeg har en venninde somm har hatt blæremole, legger vekt på hatt ;) Hennes første svangerskap var blæremole, ingen cellegift, å hun har to flotte barn nå! Bare en liten lykkelig historie til deg ;)

Camilla Tobekk

26.04.2013 kl.19:11

Wenche: Takk :-) det var godt å høre, ser positivt på fremtiden og håpet det lykkes for meg også

Skriv en ny kommentar

Camilla Tobekk

Camilla Tobekk

34, Oslo

Jeg fant i 2006 ut at jeg var smittet av hiv. Jeg har siden da lært meg å akseptere og leve med det. Det har til tider vært tunge tider, men jeg har kommet meg sterkere ut av det. Utfordringer står jeg fremdeles ovenfor, og deler her mine gleder og sorger.

Kategorier

Arkiv

hits